Ένα πιο ελαφρύ γλυκό για την περίοδο των γιορτών, μόνο σε 20 λεπτά!

 

Η Συνταγή

Χρόνος Προετοιμασίας 5′
Χρόνος Ψησίματος ~15′
Συνολικός Χρόνος 20′

 

Υλικά

  • 1 μεγάλο πορτοκάλι, που δεν είναι κερωμένο (Έξυπνο tip: διαλέξτε με παχιά φλούδα για ευκολότερο καθάρισμα)
  • 1 μπάρα (100γρ) μαύρης σοκολάτα (>60% κακάο)
  • νερό
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι κανέλα

 

portokalia_1 portokalia_2  portokalia_4portokalia_3 portokalia_5portokalia_6

Οδηγίες

  1. Πλένουμε καλά το πορτοκάλι.
  2. Με ένα μαχαίρι, χαράσουμε το πορτοκάλι από την μία άκρη στην άλλη και αποχωρίζίζουμε τα μεγάλα κομμάτια φλούδας από την σάρκα. Αν από την εσωτερική πλευρά υπάρχει μία λευκή  επίστρωση, αφαιρούμε όσο μπορούμε με ένα μικρότερο μαχαίρι.
  3. Ακολούθως, κόβουμε τις μεγάλες φλούδες σε πιο λεπτά μακρόστενα κομμάτια (δείτε φωτογραφίες).
  4. Βάζουμε τις φλούδες σε ένα κατσαρολάκι με τόσο νερό όσο να τις σκεπάζει και βράζουμε για περίπου ένα λεπτό. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, περνάμε ένα κρύο νερό και αφήνουμε να στραγγίξουν.
  5. Στο ίδιο κατσαρολάκι, προσθέτουμε φρέσκο νερό (όσο και πριν), την ζάχαρη (αν θέλετε και λιγότερη) και το κλωναράκι κανέλα. Τοποθετούμε πάνω από μέτρια φωτιά μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί ανακατεύοντας συχνά.
  6. Αφού διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 10-15 λεπτά.
  7. Απλώνουμε χαρτί κουζίνας πάνω στον πάγκο και από πάνω τοποθετήστε μία σχάρα (π.χ. του φούρνου). Απλώνουμε τις φλούδες και αφήνουμε να έρθουν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 30 λεπτά.
  8. Σπάμε την σοκολάτα σε μεγάλα κομμάτια και την λιώνουμε, είτε σε μπεν μαρί (μπολάκι πάνω σε κατσαρολάκι με λίγο νερό που σιγοβράζει) είτε στα μικροκύματα (σε χαμηλή θερμοκρασία, ελέγχουμε κάθε 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει).
  9. Βουτάμε κάθε φλούδα μέσα στην σοκολάτα και να την τοποθετόυμε σε ενα σκεύος με λαδόκολλα.
    Έξυπνο tip: Αφού βάλετε σοκολάτα στην φλούδα, τοποθετήστε την με την «εξωτερική» πλευρά του πορτοκαλιού προς τα πάνω. Ειδάλλως θα δημιουργηθεί σημάδι από την επαφή της σοκολάτας με την λαδόκολλα.
  10. Βάζουμε το σκεύος με τη λαδόκολλα στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά και είναι έτοιμο!
    Έξυπνο tip: Για μία πιο εορταστική εμφάνιση, στολίστε με βρώσιμα διακοσμιτικά πριν τις τοποθετήσετε στο ψυγείο!

portokalia7 portokalia_8 portokalia9