Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, Κλινικη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιογραφικό Νίκης Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD, MSc, RDN, CDN, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος. Το 2020 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Ιατρικής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (PhD), η οποία αφορούσε τη διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης. Είναι απόφοιτος του New York University (MSc στην κλινική διατροφή) της Νέας Υόρκης και πιστοποιημένη διαιτολόγος στις ΗΠΑ (RDN, CDN).

Εξειδικεύεται στη διατροφή κατά την αναπαραγωγική λειτουργία (γονιμότητα), κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την ομαλή επαναφορά του βάρους καθώς και την εμμηνόπαυση. Έχει μεγάλη εμπειρία στη διατροφική αντιμετώπιση παθήσεων όπως καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμίες, γαστρεντερολογικές διαταραχές, παχυσαρκία και μετεγχειρητικούς ασθενείς βαριατρικής.

Είναι συνεργάτης (από το 2013) της μονάδας ενδοκρινολογίας της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, για τη διατροφική αντιμετώπιση του διαβήτη της κύησης. Επίσης είναι εξωτερικός συνεργάτης (από το 2014) του Αδριάνιου κέντρου πεπτικών & μεταβολικών παθήσεων της Θεσσαλονίκης για την διατροφική συμβουλευτική γαστρεντερικών παθήσεων.

Το 2014 ξεκίνησε το κέντρο διατροφής Food Method στη Θεσσαλονίκη, που έχει ως στόχο την εξατομικευμένη Ιατρική Διατροφική Θεραπεία (Medical Nutrition Therapy). Προορίζεται για ανθρώπους που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την υγεία τους, είτε αυτό σημαίνει την απώλεια βάρους είτε τη μείωση νοσημάτων και βελτίωση παθολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή (όπως στην περίπτωση υπέρτασης, διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκίας, ευερέθιστου έντερου κ.α.).

Κεντρική φιλοσοφία της είναι ότι το φαγητό πρέπει αν είναι πάνω απ’ όλα απόλαυση, βρίσκοντας τρόπους να δημιουργούμε νόστιμα γεύματα που εξυπηρετούν τις διατροφικές μας ανάγκες, το ιατρικό προφίλ και τους στόχους μας.

Επίσης συνεργάζεται με εταιρίες τροφίμων και χώρους εστίασης για την δημιουργία ή μορφοποίηση προϊόντων/μενού ώστε να ταιριάζουν σε έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Μερικές επιχειρήσεις που έχει συνεργαστεί είναι το τσάι TUVUNU, το ελαιόλαδο 5 Olive Oil, εστιατόρια όπως το Marea Seafood Spirit στη Θεσσαλονίκη κ.α.

Διετέλεσε επιστημονική συνεργάτης στο μεταπτυχιακό διατροφής (MSc) του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας  (2015, 2016, 2017) και έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σχετικά με την κλινική διατροφή  στο τμήμα Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει εργαστεί ως τοπική υπεύθυνη, στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στο παρεμβατικό πρόγραμμα διατροφικής αγωγής “Συμμαχία για την υγεία: Διατροφή, Πρόληψη και Θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων”, με στόχο τη διατροφική εκπαίδευση και διαιτολογική αντιμετώπιση πολιτών με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες και παχυσαρκία.

Έχει συμμετάσχει δύο φορές στο επίσημο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας (2015, 2020), με ομιλίες σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα αποτελέσματα της διατροφικής υποστήριξης ασθενών με εκφυλιστικές παθήσεις. Επιπλέον συμμετέχει και σε άλλα συνέδρια με ομιλίες σχετικά με το αντικείμενό της.

Έχει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στη Νέα Υόρκη έχοντας δουλέψει μεταξύ άλλων στο New York Methodist Hospital και ως Senior Dietitian και προϊσταμένη του τμήματος Βαριατρικής και Τεχνητής διατροφής στο Regal Heights Rehabilitation and Health Center. Ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής των συνεδρίων του επίσημου συλλόγου διατροφής της πολιτείας της Νέας Υόρκης (Greater New York Dietetic Association) και συμμετείχε ως εκπρόσωπος του συλλόγου σε πολυάριθμες εκδηλώσεις υγείας στο Μανχάταν.

Συμμετέχει σε δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, όπως το International Journal of Obesity, το Nutrients κ.α.

Αρθρογραφεί στο glow.gr από το 2018 και έχει πάθος να μεταφράζει τις γνώσεις τις σε νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Μπορείτε να βρείτε τις υπηρεσίες του γραφείου εδώ και επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Αναλυτικό Βιογραφικό

2020 Διδακτορκό (Ph.D.) με θέμα “Διερεύνηση της μητρικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και συσχέτιση της με τους μεταβολίτες του αμνιακού υγρού”, στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
2010 Master (M.Sc.) in Clinical Nutrition στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University), ΗΠΑ
2007 Πτυχίο (B.Sc.), Διαιτολογία και Διατροφή στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης
1η βαθμολογική κατάταξη στην ακαδημαϊκή χρονιά 2006-2007
Υποτροφία Socrates 2007
Πρακτική και πτυχιακή άσκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λίλης, Γαλλία
2010 Πιστοποίηση R.D.N. από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας της ΗΠΑ (Academy of Nutrition and Dietetics).
2012 Πιστοποίηση C.D.N. από το Τμήμα Επαγγελματιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης (Office of Professionals New York State), ΗΠΑ
2016 – Σήμερα

Αδριάνιο κέντρο πεπτικών και μεταβολικών παθήσεων

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Εξωτερικός συνεργάτης)

2013 – Σήμερα

Μονάδα Ενδοκρινολογίας, A’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Θεσσαλονίκη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος για τη διατροφική αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης (Επιστημονικός συνεργάτης)

2015, 2016, 2017

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα διατροφής, τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, ΑΤΕΙΘ

Εξωτερικός Συνεργάτης

2014 – 2015

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη Θεσσαλονίκη

Επιβλέπουσα Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο παρεμβατικό πρόγραμμα διατροφικής αγωγής “Συμμαχία για την υγεία: Διατροφή, Πρόληψη και Θεραπεία εκφυλιστικών παθήσεων”.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την διατροφική εκπαίδευση και διαιτολογική αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμιών και παχυσαρκία

6/2011 – 6/2013

Regal Heights Rehabilitation and Health Center, Νέα Υόρκη

Senior Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Προϊσταμένη Διαιτολόγος για το τμήμα Βαριατρικής και Εντερικής/Παρεντερικής Διατροφής
Co-chair της Επιτροπής Διατροφής και Διαχείρισης Τροφίμων: Θέματα περιλαμβάνουν την βελτίωση ποιοτικής αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας και την διαμόρφωση διατροφικών πρωτοκόλλων.

1/2013 – 6/2014

Blue Sleep by Dr Stern, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, διατροφική αντιμετώπιση άπνοιας ύπνου
Το Blue Sleep είναι ιδιωτικό ιατρείο στο Μανχάταν, ειδικευμένο στην άπνοια ύπνου

3/2011 – 9/2012

Wellness Corporate Solutions, Washington DC, ΗΠΑ

Διαιτολόγος – Εκπαιδευτής, Τοπική συνεργάτης στην Νέα Υόρκη

1/2011 – 6/2011

Chiropractic For Prevention, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

2010, 2011

Urban Zen Foundation and Food Solutions Inc, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Διαιτολόγος – Εκπαιδευτής συνταγών (Εθελόντρια)

2009 – 2010

New York Methodist Hospital & NYU Medical Center, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Εκπαιδευόμενη διαιτολόγος (6-μηνη πρακτική άσκηση)

2008 – 2009

Long Island Hospital of New York, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Εθελόντρια στο τμήμα κλινικής διατροφής

2007 – 2008

Κεντρική Κλινική Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

Επιστημονική συνεργάτιδα / Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

2014 Οργανωτική επιτροπή του 12ου Ετήσιου συνεδρίου Υγείας και Ευεξίας του Διαιτολογικού Συλλόγου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (GNYDA)
2013 Συντονίστρια τραπεζιού στην τριήμερη εκδήλωση “Διαβητικό χωριό” υπό την διοργάνωση της Πανελλήνιας ομοσπονδίας σωματείων – συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη http://www.endo.gr/wp-content/uploads/2013/07/20selido-programma-DX.pdf
2013 Οργανωτική επιτροπή του 11ου Ετήσιου συνεδρίου Υγείας και Ευεξίας του Διαιτολογικού Συλλόγου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (GNYDA)
2013 Εκπρόσωπος της GNYDA, Διεθνής έκθεση τροφίμων της Νέας Υόρκης
2012 Εκπρόσωπος της GNYDA, Εκδήλωση “Walk From Diabetes”
2010 Εθελόντρια Διαιτολόγος / Βοηθός Διδασκαλίας στην Τράπεζα τροφίμων της Νέας Υόρκης (FoodBank of NY) και στο Πρόγραμμα CookShop,. Παράδοση μαθημάτων διατροφής και προετοιμασίας γευμάτων σε δασκάλες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος βελτίωσης επιπέδου υγείας μαθητών της Νέας Υόρκης.
2010 Εθελόντρια στην εκδήλωση “Walk From Obesity”, εθνική μη κερδοσκοπική εκδήλωση με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού για την παχυσαρκία και βελτίωση του επιπέδου ζωής ανθρώπων διαγνωσμένοι με παχυσαρκία στην Νέα Υόρκη.
13o Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας, 2020, Ελλάδα

Ομιλία: Ανασκόπηση των διατροφικών συστάσεων σε επίπεδο τροφίμων και θρεπτικών συστατικών κατά την εγκυμοσύνη

24ο Συνέδριο της Γ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του ΑΠΘ. «Κατευθυντήριες οδηγίες και πραγματικότητα», 2019, Θεσσαλονίκη

Ομιλία: Κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες στον σακχαρώδη διαβήτη κύησης

5ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, 2016, Θεσσαλονίκη

Ομιλία: Η σημασία των μικροοργανισμών σε μια ισορροπημένη διατροφή

11o Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας, 2015, Ελλάδα

Ομιλία: Παρουσίαση αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Συμμαχία για την Υγεία-Διατροφή» για τον Δήμο Πυλαίας-Χωρτιάτη

Ημερίδα: Ευαισθητοποίηση σε θέματα διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής των νοσούντων με εκφυλιστικές παθήσεις, 2014, Θεσσαλονίκη

Ομιλία: Η σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ