Υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που μειώνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από τον COVID-19;

Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι έως τώρα, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ συμπλήρωμα διατροφής, χάπι, σκόνη ή πόσιμο, που να μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθούμε από τον COVID-19 (ή οποιοδήποτε άλλο ιό).

 

Γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ειδικά αυτή την περίοδο; 

Θέλουμε να ενισχύσουμε τις άμυνες του οργανισμού μας, για να είμαστε σε καλύτερη ετοιμότητα αν τυχόν προσβληθούμε από οτιδήποτε.

Επίσης η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων νόσων, όπως διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα, που σε περίπτωση μόλυνσης από COVID-19,  κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα και την καταπολέμηση του ιού πιο δύσκολη από τον οργανισμό.

 

Υπάρχει ειδική διατροφή για την καταπολέμηση του COVID-19;

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ειδική διατροφή για τους νοσούντες από COVID-19 αν και ξεκίνησαν να συλλέγονται πληροφορίες ιατρικής διατροφικής θεραπείας (Medical Nutrition Therapy) για μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο, υπάρχουν διατροφικές συμβουλές για όσους έχουν ήπια συμπτώματα στο σπίτι, από διάφορους φορείς υγείας.

 

Τι είναι καλό να καταναλώνουμε σε περίπτωση νόσου από COVID-19;

Εφόσον έχετε ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεστε νοσοκομειακή περίθαλψη, σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε μία ολοκληρωμένη διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, από πηγές όπως ψάρι, κοτόπουλο, μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια και ψευδοδημητριακά. Προσφέρετε μία ποικιλία πηγών σύνθετων υδατανθράκων ή αλλιώς ολικής άλεσης. Μην ξεχνάτε τα καλά λιπαρά, με την πιο εύκολη πρακτική στην ελληνική κουζίνα, το ελαιόλαδο (αλλά και τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς και τα βούτυρο αυτών, όπως το ταχίνι). Συμπεριλάβετε ομάδες τροφίμων πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως φρούτα, λαχανικά και ωμούς ξηρούς καρπούς.

Μην ξεχνάτε την σωστή ενυδάτωση, η οποία είναι μεγάλης σημασίας, ειδικά όταν έχουμε πυρετό και η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη.

Αν έχετε στομαχικές ενοχλήσεις, προσπαθήστε να “ακούτε” τον οργανισμό σας και να καταναλώνετε κατάλληλα γεύματα για εύκολη πέψη.

 

Ποια είναι καλύτερη μέθοδος πρόληψης του COVID-19;

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι το καλό και συχνό πλύσιμο χεριών (όταν προφανώς χρειάζεται) και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

 

 

Τελευταία ενημέρωση 30/3/20

Η πληροφορίες προέρχονται από τις επίσημες συστάσεις του ΕΦΕΤ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την ένωση διαιτολόγων της Αμερικής