Κάποιες συνταγές δεν πρέπει να αλλάζουν… για να μένουν το ιδιο νόστιμες αλλά να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά!

Η κοτόσουπα είναι ένα αγαπημένο φαγητό του χειμώνα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οικείο σε όλα τα σπίτια.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το συστήνουμε σε αρρώστους:

Οι απαντήσεις είναι πολλές:

  • Ο ζωμός της σούπας προσφέρει ενυδάτωση, κάτι αναγκαίο αφού έχουμε την τάση να αφυδατωνόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι
  • Το κοτόπουλο προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που χρειαζόμαστε λόγω του αναβολισμού που προκαλεί μία ασθένεια
  • Το λεμόνι προσφέρει Βιταμίνη C, απαραίτητη για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού
  • Το αυγό προσφέρει ψευδάργυρο, απαραίτητο για τη γρήγορη ανάρρωση
  • Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι (σε συνδυασμό με τον ζωμό) βοηθάει στην ανακούφιση του μπουκώματος
  • και… το πλιγούρι (ναι αυτό αλλάξαμε!) προσφέρει φυτικές ίνες και πηγή υδατανθράκων, απαραίτητο για άμεση ενέργεια και μαζί με πάρα πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το φιδέ

 

Η Συνταγή

 

Σερβίρει 3 άτομα
Συνολικός Χρόνος (αν σε χύτρα ταχύτητας) 30′
Χρόνος Προετοιμασίας 0′
Χρόνος Μαγειρέματος 30′

 

 

Υλικά

    • 2 μπούτια Κοτόπουλο, με κόκαλα και πέτσα
    • Φυσικός Ζωμός Κοτόπουλο (ή λαχανικών), 1 φλ. ή 1 κύβος κοτόπουλου (ή λαχανικών)
    • Πλιγούρι, 1/4 φλ. (ή ίδια ποσότητα ρύζι ή φιδέ)
    • Χυμός ενός λεμονιού
    • 1 Αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Σε μία χύτρα ταχύτητας, σε υψηλή φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο και  νερό ίσα ίσα για να το σκεπάσει.
  2. Βράζουμε με μισάνοιχτο καπάκι για 4-5 λεπτά.
  3. Σουρώνουμε τα μπούτια και τα επιστρέφουμε στη χύτρα μαζί με τον ζωμό (ή 1 φλ. νερό και έναν κύβο κοτόπουλο).
  4. Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, στη δυνατή ρύθμιση ή συμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας μας.
    Tip: Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας, ο χρόνος βρασίματος είναι περίπου 1-1,5 ώρα σε μέτρια ένταση
  5. Ανοίγουμε τη χύτρα και ελέγχουμε αν το κοτόπουλο είναι μαλακό. Αν το κρέας αποχωρίζεται εύκολα από το κόκαλο είναι έτοιμο!
  6. Βγάζουμε τα μπούτια σε ένα πιάτο και βάζουμε το μάτι σε χαμηλή ένταση, προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.
  7. Εντομεταξύ, με 2 πιρούνια, ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο, αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκαλα και επιστρέφουμε το κρέας στη σούπα.
  8. Δέκα λεπτά αφού έχουμε βάλει το πλιγούρι, προσθέτουμε 1-2 φλ. νερό (θερμοκρασία δωματίου) και κλείνουμε το μάτι.
  9. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε το αυγό με τον χυμό μισού λεμονιού.
  10. Ενώ χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι, προσθέτουμε 1 κουτάλα ζωμό της σούπας. Επαναλαμβάνουμε.
  11. Ανακατεύοντας τη σούπα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το αυγολέμονο.
    Tip: Προσοχή, η σούπα δεν πρέπει να είναι καυτή για να μην “κόψει” το αυγολέμονο. Σε αυτό βοηθά το νερό σε θερμοκρασία δωματίου που προσθέσαμε.
  12. Αλατοπιπερώνουμε, στίβουμε το υπόλοιπο μισό λεμόνι και σερβίρουμε!

Καλή όρεξη!