Κάποιες συνταγές δεν πρέπει να αλλάζουν… για να μένουν το ιδιο νόστιμες αλλά να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά!
Η κοτόσουπα είναι ένα αγαπημένο φαγητό του χειμώνα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οικείο σε όλα τα σπίτια.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το συστήνουμε σε αρρώστους:
Οι απαντήσεις είναι πολλές:
- Ο ζωμός της σούπας προσφέρει
ενυδάτωση
, κάτι αναγκαίο αφού έχουμε την τάση να αφυδατωνόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι - Το κοτόπουλο προσφέρει
πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
, κάτι που χρειαζόμαστε λόγω του αναβολισμού που προκαλεί μία ασθένεια - Το λεμόνι προσφέρει
Βιταμίνη C
, απαραίτητη για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού - Το αυγό προσφέρει
ψευδάργυρο
, απαραίτητο για τη γρήγορη ανάρρωση - Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι (σε συνδυασμό με τον ζωμό) βοηθάει στην
ανακούφιση του μπουκώματο
ς - και… το πλιγούρι (ναι αυτό αλλάξαμε!) προσφέρει
φυτικές ίνες και πηγή υδατανθράκων
, απαραίτητο για άμεση ενέργεια καιμαζί με πάρα πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά
σε σχέση με το φιδέ
Η Συνταγή
Σερβίρει | 3 άτομα |
Συνολικός Χρόνος (αν σε χύτρα ταχύτητας) | 30′ |
Χρόνος Προετοιμασίας | 0′ |
Χρόνος Μαγειρέματος | 30′ |
Υλικά
-
- 2
μπούτια Κοτόπουλο
, με κόκαλα και πέτσα Φυσικός Ζωμός Κοτόπουλο
(ή λαχανικών), 1 φλ. ή 1 κύβος κοτόπουλου (ή λαχανικών)Πλιγούρι
, 1/4 φλ. (ή ίδια ποσότητα ρύζι ή φιδέ)Χυμός
ενός λεμονιού- 1
Αυγό
, σε θερμοκρασία δωματίου Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2
Οδηγίες
- Σε μία χύτρα ταχύτητας, σε υψηλή φωτιά, προσθέτουμε το κοτόπουλο και νερό ίσα ίσα για να το σκεπάσει.
- Βράζουμε με μισάνοιχτο καπάκι για 4-5 λεπτά.
- Σουρώνουμε τα μπούτια και τα επιστρέφουμε στη χύτρα μαζί με τον ζωμό (ή 1 φλ. νερό και έναν κύβο κοτόπουλο).
- Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, στη δυνατή ρύθμιση ή συμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας μας.
Tip: Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας, ο χρόνος βρασίματος είναι περίπου 1-1,5 ώρα σε μέτρια ένταση
- Ανοίγουμε τη χύτρα και ελέγχουμε αν το κοτόπουλο είναι μαλακό. Αν το κρέας αποχωρίζεται εύκολα από το κόκαλο είναι έτοιμο!
- Βγάζουμε τα μπούτια σε ένα πιάτο και βάζουμε το μάτι σε χαμηλή ένταση, προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.
- Εντομεταξύ, με 2 πιρούνια, ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο, αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκαλα και επιστρέφουμε το κρέας στη σούπα.
- Δέκα λεπτά αφού έχουμε βάλει το πλιγούρι, προσθέτουμε 1-2 φλ. νερό (θερμοκρασία δωματίου) και κλείνουμε το μάτι.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε το αυγό με τον χυμό μισού λεμονιού.
- Ενώ χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι, προσθέτουμε 1 κουτάλα ζωμό της σούπας. Επαναλαμβάνουμε.
- Ανακατεύοντας τη σούπα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το αυγολέμονο.
Tip: Προσοχή, η σούπα δεν πρέπει να είναι καυτή για να μην “κόψει” το αυγολέμονο. Σε αυτό βοηθά το νερό σε θερμοκρασία δωματίου που προσθέσαμε. - Αλατοπιπερώνουμε, στίβουμε το υπόλοιπο μισό λεμόνι και σερβίρουμε!
Καλή όρεξη!