Δεν θα πιστεύετε τη γεύση!

Ο γύρος (χοιρινός ή κοτόπουλου) είναι ομολογουμένως μία από τις πιο πλούσιες θερμιδικά επιλογές στη μεσογειακή και μεσανατολίτικη κουζίνα. Μία πίτα γεμισμένη με γύρο, τηγανητές πατάτες και τζατζίκι έχει περίπου 800-1000 θερμίδες.

Η πλειοψηφία των θερμίδων προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητά σε λίπος και δυστυχώς είναι το λεγόμενο “κακό” λίπος που θέλουμε να αποφεύγουμε.

Επίσης, αν το αγοράζουμε από έξω, δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του κρέατος εκτός φυσικά αν γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε τον κατασκευαστή του.

Στη παρακάτω συνταγή μειώνουμε δραστικά τις θερμίδες χρησιμοποιώντας ψαρονέφρι που το μαρινάρουμε με λαχταριστά μπαχαρικά και μουστάρδα για μοναδική γεύση. Επίσης προσθέτουμε και λίγο ζάχαρη στη μαρινάδα. Το χρειαζόμαστε για το «μαλάκωμα» του κρέατος και σε αυτή την ποσότητα για όλη τη συνταγή, δεν έχει διαφορά διατροφικά. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και μέλι αντ’ αυτού.

Σερβίρουμε τον τραγανό γύρο με ζουμερά τοματίνια, φρεσκοφρυγανισμένες πιτούλες και ένα ελαφρύ τζατζίκι! Ανά μερίδα, αντί για 800-1000 θερμίδες, η δική μας εκδοχή έχει λιγότερο από 500 Kcals και αν το φάτε χωρίς την πίτα, έχει λίγο παραπάνω από 300 Kclas!

Και το καλύτερο;;; Χρειάζεστε μόνο 5-10 λεπτά για την προετοιμασία και μόνο 15 λεπτά για το ψήσιμο! Μπορείτε να το μαρινάρετε στο ψυγείο από 2 έως 24 ώρες.

Βάλτε όλα τα υλικά σε μία πιατέλα, μοιραστείτε το και απολαύστε!

Δείτε το βίντεο!

 

Διατροφική Ετικέτα (1 μερίδα)
Θερμίδες 449 Kcals
Λιπαρά 16 γρ
Υδατάνθρακες 38 γρ
Πρωτείνες 48 γρ

 

Διατροφική Ετικέτα (1 μερίδα, χωρίς πίτα)
Θερμίδες 329 Kcals
Λιπαρά 15 γρ
Υδατάνθρακες 5 γρ
Πρωτείνες 42 γρ

 

Η Συνταγή

 

Μερίδες 2
Συνολικός Χρόνος 20’ (και μαρινάρισμα από 1 ώρα μέχρι 1 μέρα)
Χρόνος Προετοιμασίας 5-10′
Χρόνος Μαγειρέματος 15′
Θέση Φούρνου Μεσαία
Χρόνος Καθαρίσματος 0!

 

 

Υλικά

  • Ψαρονέφρι, 400γρ
    Για τη μαρινάδα:
  • Ελαιόλαδο, 1 κ.σ.
  • Ξύδι, 2 κ.σ.
  • Κρεμμύδι, 1/2 μεγάλο
  • Ρίγανη, 2 κ.γ.
  • Θυμάρι, 2 κ.γ.
  • Κόλιανδρος, 2 κ.γ.
  • Αλατι, 2 κ.γ.
  • Μουστάρδα, 1 κ.σ.
    Για τα συνοδευτικά:
  • Γιαούρτι, 1 φλ.
  • Άνηθος φρέσκος, 1/2 ματσάκι
  • Ελαιόλαδο, 1 κ.σ.
  • Ξύδι ή Λεμόνι, 1 κ.σ.
  • Αλάτι
  • Τοματίνια, 1-2 φλ.
  • Πιτούλες, 2-3 ή 2 μεγάλες
Tip: Μπορείτε να ετοιμάζετε τα υλικά κατά τη διάρκεια της συνταγής!

Οδηγίες

  1. Κόβουμε το ψαρονέφρι λεπτές φετούλες
    Tip: Αν σας δυσκολεύει, ζητήστε το από τον κρεοπώλη σας
  2. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα βαθύ μπολ ή σακούλα τροφίμων και προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας
  3. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το προσθέτουμε στο κρέας
  4. Μαρινάρουμε για 1 έως 24 ώρες στο ψυγείο
  5. Όταν είστε έτοιμοι να το μαγειρέψετε, ανάβουμε τον φούρνο στη ρύθμιση του γκριλ και τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί
  6. Στραγγίσουμε το κρέας και τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε στο ταψί. Το τοποθετούμε στη μεσαία θέση για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα
    Tip: Αν θέλετε ακόμα περισσότερο «χρώμα» στον γύρο σας, ψήστε το σε αντικολλητικό τηγάνι, θα χρειαστείτε περίπου 10 λεπτά αλλά θα πρέπει να το προσέχετε για να μην καεί
  7. Εντωμεταξύ κόβουμε τα τοματίνια στη μέση, ψήνουμε τις πιτούλες στην τοστιέρα και προσθέτουμε στο γιαούρτι τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο αλάτι
  8. Συνθέτουμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε

 

Καλή όρεξη!