Το ίδιο νόστιμο, αλλά πιο υγιεινό

Ψάχνετε μία πιο υγιεινή συνταγή για κουλούρια Θεσσαλονίκης;

Δοκιμάστε τη συνταγή μας με βρώμη! Αντικαταστήσαμε ένα μέρος του λευκού αλευριού με βρώμη, καθώς επίσης τη ζάχαρη με μέλι. Το αποτέλεσμα είναι νόστιμο αλλά πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως, πιο υγιεινό δεν σημαίνει και πιο ελαφρύ, το κάθε κουλούρι 230 θερμίδες, δηλαδή περίπου όσο έχει ένα κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης

Καλή όρεξη!

 

Διατροφική Ετικέτα
Θερμίδες 230 Kcals
Λιπαρά 5 γρ
Υδατάνθρακες 39 γρ
Φυτικές Ίνες 4 γρ
Πρωτείνες 7 γρ

 

Η Συνταγή

 

Τεμάχια 5
Συνολικός Χρόνος 40’ + 1 ώρα για φούσκωμα
Χρόνος Προετοιμασίας 10’ + 1 ώρα για φούσκωμα + 10′ για πλάσιμο
Χρόνος Ψησίματος 20′

 

 

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 125 γρ. βρώμη
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 150 ml νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (7γρ)
  • 1 κ.γ. μέλι

Για το σουσάμωμα

  • 1 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 φλ. σουσάμι

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
    Tip: είναι σημαντικό να γίνει πρώτα αυτό το βήμα για να ενεργοποιηθεί η μαγιά
  2. Στο μπολ του μίξερ (ή σε ένα μπολ ανάδευσης) προσθέτουμε το αλεύρι, τη βρώμη, το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά
  3. Προσθέτουμε το μέλι στο μπολ με το νερό και τη μαγιά και αναμιγνύουμε μέχρι να διαλυθεί
  4. Αμέσως το προσθέτουμε στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε με το εξάρτημα του ζυμαριού, στη μεσαία ένταση, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα
  5. Πασαλείβουμε το μπολ με λίγο λάδι και τοποθετούμε το ζυμάρι για να φουσκώσει για 1 ώρα. Καλύπτουμε με μία μεμβράνη
  6. Όταν έχει γίνει περίπου διπλάσιο σε μέγεθος, το τοποθετούμε σε μία επιφάνεια που έχουμε αλείψει με λίγο λάδι και το χωρίζουμε σε 5 τεμάχια
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνου στους 200C και τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί
  8. Σε ένα μπολ προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και 1 κ.σ. μέλι και ανακατεύουμε. Σε ένα πιάτο πασπαλίζουμε σουσάμι
  9. Σχηματίζουμε τα κουλούρια και ένα-ένα τα βουτάμε στο νερό, μετά στο σουσάμι και τα τοποθετούμε στο ταψί
  10. Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία θέση και ψήνουμε για 20 λεπτά

Καλή όρεξη!