Το νέο vegan

Ήρθε ο καιρός να αλλάξετε την άποψή σας για τις vegan διατροφές. Σας παρουσιάζουμε ένα φανταστικό, θρεπτικό και νόστιμο πιάτο που είναι έτοιμο σε 30 λεπτά.

Φτιάξαμε «steaks» από κουνουπίδι και το συνδυάσαμε με φακές και πλιγούρι ντυμένα με κουρκουμά. Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που ερευνάται τα τελευταία χρόνια για τις καλές του ιδιότητες σε πολλούς τομείς της διατροφικής θεραπείας.

Μπορείτε να το χρησιμοποιείστε και ως πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, το χρώμα του και η εμφάνισή του θα ξεχωρίσει!

Μας κάνει καλό επειδή περιέχει :

Βιταμίνες
Βιταμίνη C 121% των ημερήσιων αναγκών
Φολυκό Οξύ 79% των ημερήσιων αναγκών
Βιταμίνη Κ 44% των ημερήσιων αναγκών
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη) 37% των ημερήσιων αναγκών
Βιταμίνη Β6 32% των ημερήσιων αναγκών
Ιχνοστοιχεία
Μαγγάνιο 55% των ημερήσιων αναγκών
Σίδηρος 32% των ημερήσιων αναγκών
Φώσφορος 31% των ημερήσιων αναγκών
Κάλιο 28% των ημερήσιων αναγκών
Μαγνήσιο 24% των ημερήσιων αναγκών
Ψευδάργυρος 19% των ημερήσιων αναγκών
Άλλα στοιχεία
Φυτικές Ίνες 77% των ημερήσιων αναγκών
Πρωτείνης υψηλής αξίας 16 γρ.

 

**Αναφέρονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που πληρούν >20% των ημερήσιων αναγκών

 

Διατροφική Ετικέτα
Θερμίδες 354 Kcals
Λιπαρά 15 γρ
Υδατάνθρακες 39 γρ
Φυτικές Ίνες 19 γρ
Πρωτείνες 16 γρ

 

Η Συνταγή

 

Μερίδες 1
Συνολικός Χρόνος 35′

 

Υλικά

Για τις φακές

  • 1/4 φλ Φακές
  • 1 κ.σ. Πλιγούρι (ή κινόα ή φαγόπυρο)
  • 1 κ.σ. Κουρκουμάς
  • 1 κ.σ Μουστάρδα
  • 4-5 κ.σ. Μηλόξυδο

Για το κουνουπίδι

  • 1/2 κεφάλι Κουνουπίδι
  • 1/2 κ.σ. Κύμινο
  • 1 κ.σ. Κουρκουμάς
  • 1/4 κ.σ. Κόκκινο γλυκό πιπέρι)
  • Αλάτι & Πιπέρι
Tip: Μπορείτε να ετοιμάζετε τα υλικά κατά τη διάρκεια της συνταγής

Οδηγίες

  1. Τοποθετούμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2-3 φλ. νερό.
    Tip: Χρησιμοποιήστε νερό από βραστήρα για να γλιτώσετε χρόνο.
  2. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, προσθέτουμε τις φακές και τον κουρκουμά και χαμηλώνουμε την ένταση για να σιγοβράζει σταθερά.
    Tip: Βάλτε το χρονόμετρο στα 20 λεπτά, για να βάλετε τον πλιγούρι.
  3. Για το κουνουπίδι, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Ανακατεύουμε τον κουρκουμά, το κύμινο και την πάπρικα σε ένα μικρό μπολάκι.
  5. Αφού καθαρίσουμε τα φύλλα του κουνουπιδιού, τοποθετούμε το κουνουπίδι στην τάβλα κοπής με τον κορμό του προς τα κάτω (σαν να είναι όρθιο). Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε κάθετα, από πάνω προς τα κάτω, φτιάχνοντας ένα “steak” από κουνουπίδι το οποίο περιλαμβάνει κομμάτι από τη βάση (για να μην διαλυθεί). Με πετάξτε τα υπόλοιπα κομμάτια, κάντε τα σαλάτα αύριο :-)
  6. Πασπαλίζουμε 0,5 κ.σ. λάδι στη μία πλευρά, αλατοπιπερώστε και πασαλείβουμε περίπου 1-2 κ.γ. από το μίγμα μπαχαρικών, ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού. Επαναλαμβάνουμε από την άλλη πλευρά.
  7. Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, βάζουμε το κουνουπίδι, αλλάζοντας πλευρά ανά 5-6 λεπτά για να μην μαυρίσει παραπάνω απ’ ότι θέλουμε. Xρησιμοποιείστε ένα καπάκι για να επιταχύνετε το μαγείρεμα, θα χρειαστούν περίπου 20-25 λεπτά για να γίνει μαλακό από μέσα και τραγανό από έξω).
  8. Όταν το χρονόμετρο από τις φακές χτυπήσει, προσθέτουμε το πλιγούρι και ξαναβάζουμε το χρονόμετρο για άλλα 15 λεπτά. Όταν λήξει και οι φακές είναι πλέον μαλακές και το πλιγούρι μαγειρεμένο, το στραγγίζουμε.
  9. Προσθέτουμε στις φακές τη μουστάρδα και το ξύδι, ανακατεύουμε και το απλώνουμε σε ένα πιάτο τοποθετώντας από πάνω το κουνουπίδι.

Καλή όρεξη!